Респираторна

Миодраг Миша Јовановић, баритон,првак Опере Народног позоришта у Београду
демонстрира вежбе дисања након прележане Covid пнеумоније и пнеумоторакса
које су му показали физиотерапеути на Клиници за грудну хирургију КЦС.

КИНЕЗИ ТРАКЕ – примена на грудном кошу

Метода подразумева стимулацију висцеросензорне инервације плућа преко соматосензорне инервације коже и фасције великог грудног (пекторалног) мишића.
Соматосензорна нервна влакна из коже спајају се са висцеросензорним влакнима из органа у задњим роговима кичмене мождине тако да функционишу као један систем.

Помоћу овако постављених кинези трака (делујући на аутономни нервни систем) постижемо побољшање лимфне дренаже плућа за 2 сата, што се манифестује побољшањем сатурације од 5 до 7 јединица.

Трака се лепи у седећем положају под тензијом, тако да пацијент у лежећем положају има осећај да му траке константно вуку велике грудне мишиће (пекторалисе) према навише. Лепљење трака је отежано код пацијената који се зноје и који имају растегљиву кожу, као и масне наслаге на пекторалној регији. Овако постављене кинези траке је потребно мењати на други дан и кад попусте.

Не треба се плашити евентуалних промена на кожи код појединих пацијената у смислу реактивне хиперемије и пликова, јер је корист много већа од тренутних промена на кожи. У таквим случајевима траке треба мењати сваки дан.

Траке се не могу лепити на делове коже који су третирани кремама или су масни од знојења. У том случају кожу треба припремити и исчистити са 70% алкохолом или медицинским бензином.
Непосредно по лепљењу пацијент субјективно осети побољшање, а већи скок сатурације код 80% пацијената се очекује за 2 до 5 сати након постављања трака.

НАПОМЕНА: кинези траке МОРА постављати за то едукована особа

Изборник